Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa283
mod_vvisit_counterTegnap1036
mod_vvisit_counterA héten2516
mod_vvisit_counterMúlt héten4185
mod_vvisit_counterA hónapban18321
mod_vvisit_counterMúlt hónapban21710
mod_vvisit_counterÖsszesen1999206

Jelenlegi olvasónk: 7
Mai nap: 2024. márc. 28.

postheadericon Múzeumok Éjszakája a Vajdahunyadvárban

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyadvárban a Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése volt a nagy meglepetés.

A 140 székely gyermek a világ legmagasabban fekvő magyar városából hozta el a magyar és az egyetemes kultúra zenei értékeit az eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok formájában.

A Fili magyarországi koncertsorozatának harmadik állomása a budapesti Vajdahunyadvár volt, ahol a Múzeumok Éjszakája különleges programjaként hallhattták őket az érdeklődők, amely hangversenyt az M5 Televízió még aznap este felvételről lejátszott.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a 2022. évi Múzeumok Éjszakája központi programjaként a hangverseny mellett kiállítást is rendezett, ezen az estén nyílt meg a Megörökített székelység című kiállítást.

A rendezvényt és a kiállítást Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg és köszöntőt mondott Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, valamint Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója is, aki az ötletgazdája és főszervezője volt a hangversenynek.

A teljes hangverseny felvétele (M5 Televízió): A 40 éves Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertje a Vajdahunyad várában

Új időszaki kiállítás nyílt a Székelységről


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Múzeumok Éjszakája programjának központjában az erdélyi székelység állt, ezen az estén nyílt meg a Megörökített székelység című kiállítás is.

A kiállítás egyik vonulata az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fényképekből válogat. A fényképek a homoród-menti Szentegyházán készültek. Egy falubeli fényképező, minden bizonnyal egy amatőr fényképész készítette őket.

A székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített. Fényképei által nemcsak az egyes emberek vagy a családok képei maradtak ránk, hanem sugárzik belőlük a székely falusi emberek sorsa is.

A kiállítás másik vonulata 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket tartalmaz. Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye után a Haáz család is megtekintette a kiállítást, Haáz Rezső unokái, dédunokái, a Haáz család barátai büszkén tekintették meg a tárlatot.

B.G.

 
pornhub desi sexy ass javteg.net