Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa48
mod_vvisit_counterTegnap637
mod_vvisit_counterA héten1737
mod_vvisit_counterMúlt héten4118
mod_vvisit_counterA hónapban10968
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20518
mod_vvisit_counterÖsszesen2012371

Jelenlegi olvasónk: 9
Mai nap: 2024. ápr. 18.

postheadericon Visszaemlékezés

Csodálatos élményt nyújtott mind a fellépőknek, mind a nézőknek a Szentegyházi Gyermekfilharmónia 40 éves fennállásának ünnepi eseménysorozata, a "Fili 40" és örök emlék marad annak, aki átélhette a helyszínen. Nagyon sokan köszöntötték a Filit a hangversenyeken a dalok konferálási szüneteiben és többen próbálták megfogalmazni szavakban, hogy mit is jelent számukra a Fili. Magam is keresem régóta a megfelelő meghatározást, de egyáltalán nem egyszerű egy szóval leírni az elmúlt 40 évben kialakult intézményt, amelyet Haáz Sándor tanár úr 1982-ben megálmodott és azóta is tökéletesít. A nosztalgikus hangversenyek  csodáját átélve az AJÁNDÉK szó talán a legközelebbi, hiszen a Fili ajándék a filis gyerekeknek, Szentegyházának, a székely és magyar kultúrának és az egész világ magyarságának.

Ajándék a filis gyerekeknek, hiszen az a több száz gyermek, aki a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagja lehetett, nemcsak zenei tudást kapott, hanem a Fili keretein belül a megkövetelt fegyelem, kitartás, csapatmunka, a kölcsönös tisztelet és szeretet által nevelődött az életre. Beszélgetve a régi filisekkel - néha még most is felriadnak álmukból, hogy indul a busz, nehogy lekéssenek, nehogy otthon maradjon valami - ők az életben is precízek és hatékonyak maradnak. A koncertturnék élményei pedig egész életüket végigkísérik, olyan helyeken járhattak, sőt fel is léphettek, ahová még a mai világban is nehéz eljutni, főleg nem húsz-harminc évvel ezelőtt, amikor még olyan gyermek is akadt, aki a Fili nélkül a közeli városokba is alig jutott volna el. Törökországtól Kanadáig számtalan országban a fellépések mellett bejárhatták a legszebb helyeket és emellett mindig volt a kikapcsolódásra is lehetőség. A Kárpát-medencét bejárva pedig számos barátság köttetett az őket befogadó családokkal, akik mindig örömmel várták a filis kis művészeket.

Ajándék Szentegyházának - a Gyermekfilharmónia az elmúlt évtizedekben a város jelképe lett, nagyrészt a Filinek köszönhetően került fel a turisztikai térképre, ismertsége pedig a Fili fellépései által kiemelkedő lett, a tv-műsorok gyakori szereplői és az online média is rendszeresen beszámol a Filharmónia életéről. A Fili koncertkörútjain a bemondószövegből ismerszik meg, hogy a település "a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa". A turistacsoportok, a Fili széleskörű baráti és támogatói kapcsolatrendszerének állandó látogatói elősegítették a faluturizmus kialakulását, amely számos családnak ad megélhetést. A Múzeum-szálló kialakítása, a város szépítése, a környezet ápolása, a Hargita faültetései, az esztenák építése, a bútorfestés hagyományának felélesztése mind-mind a város javát szolgálják. A Filinapok idején érdemes végigmenni a városon és megfigyelni, hogy szinte minden házon van zászlócska, van amelyiken 4-5 is - ez jelzi, hogy a házban lakik-e valaha volt filis tag.

Ajándék a székely és magyar kultúra számára - a Gyermekfilharmónia a székelyföldi kultúra nagykövete, a zenei örökségünk, a népdalkincsünk összegyűjtője, feldolgozója, továbbadója. Haáz tanár úr az elmúlt évtizedekben számos kiváló népdalfeldolgozást írt a Fili vonós - fúvós együttesére és énekkarára, az amatőr kis művészek zenei betanításán keresztül pedig ezek a művek alkalmasak a népdalkincsünk megmentésére, és széleskörű megismertetésére. A Fili által szervezett Homoród-menti Népdalverseny a környékbeli települések megmérettetése, ahol a tradicionális paraszti házak tisztaszobájaként berendezett színpadon családként szerepelnek a versenyző települések. A népdalkincs mellett a Fili a székely népviselet, a környékre jellemző csodálatos piros-fekete székelyruha megismertetésében és megtartásában is példamutató, a gyerekek büszkén és tartással hordják. Emellett csodaszámba mennek a hajfonatok, amelyet egymásnak készítenek el és piros pántlikát kötnek bele. Az énekkar látványa a mosolygó szemű, tiszta tekintetű székelyruhás lányokkal szemet gyönyörködtető, egyből az ismert népdal részletét dúdolja akaratlanul is az ember: "Valamennyi magyar lány, piros pántlika haján". A Fili a tánctáborainak szervezésével a néptánc megszerettetését és elsajátítását is elősegíti, a Fili 40 spontán táncos mulatságait is öröm volt nézni.

Brüsszeli turné - 2011

Ajándék a Magyarság számára - a Fili a határon túlra rekedt Magyarság megmaradásának egyik bástyája, fellépéseivel a teljes Kárpát-medencében felhívja a figyelmet nemzeti értékeinkre és azok megőrzésének fontosságára. Az egész világban a magyar kultúra nagykövetei, Kanada 150 éves fennállásának ünnepségén is a Szentegyházi Gyermekfilharmónia 150 székelyruhás kis művészei jelképezték a földkerekség Magyarságát. Az anyaországban is hatással van honfitársainkra a Fili fellépése, minket is megerősítenek lélekben.

Haáz tanár úr 40 éve egy ötlet folytán a fúvós zenekart énekkarral bővítette ki, majd vonósokkal kiegészítve hozta létre a filharmóniát. Kezdetekben a kommunizmusban még a pionír daloknak is a repertoárban kellett lenniük, mai napig büszkék, hogy 1983-ban megnyerték a "Megéneklünk Románia" országos versenyt. Az első "külföldi" útjuk 1990-ben az anyaországba, Budapestre vezetett, azóta bejárták fél Európát és még Kanadáig is eljutottak. A Fili 40 program öt hangversenye azért is volt csodálatos, mert végigélhettük a korosztályok fellépésével és az egykori repertoár felhangzásával ezt az izgalmas négy évtizedet. A dalokat hallgatva mindenkiben előjöttek az egykori élmények, a fiatalkor érzése a számtalan emlékképpel. Számomra a zárókoncert pillanatai csalták a legtöbb könnycseppet a szemembe, hiszen a brüsszeli turnétól kezdve egy évtizeden keresztül lehettem a turnékon kísérőjük, tudósítójuk, a szívemhez nőtt a teljes csapat.

A brüsszeli turné csapata, München

 

A nyári és adventi koncertkörutak a Fili életének legizgalmasabb részei voltak. Rengeteg csodálatos helyre eljutottak, de ezért igen keményen megdolgoztak - nemcsak a rengeteg előzetes zenekari és énekkari próbán, hanem a turnék alatt is. A napi sokszáz kilométeres buszos utak, a buszban keresztben-hosszában alvások, az állandó hurcolkodás, de emellett mindig tökéletes ruházatban, ápoltságban két órákat a deszkákon állni és végigénekelni a koncerteket, bizony kemény feladat - nem véletlen, hogy tanár úr hangoztatni szokta, hogy "legjobb tanítóerő a kapa nyele". Az emlékezetes brüsszeli turnés szalámin élés után hazafelé riportot készítettem és arra a kérdésre, hogy mi hiányzott a legjobban, az első hegedűs nagyfiú ezt mondta: "fuszulykaleves disznólábbal".

Brüsszeli turné 2011 - élet a buszon hazafelé

 

A kedvenc szálláshelyünk pedig Bernben egy földalatti bunker volt, ahol háromszintes emeletes ágyakon atomtámadás esetén is biztonságban aludhattunk volna. Nem sokkal a brüsszeli turné előtt indult a fili.hu weboldal, amelynek fő szerepe az volt, hogy a messzire utazott filis gyerekekről minden nap tudjanak a szülők, hiszen akkoriban még alig volt mobiltelefon és ez volt a leghatékonyabb tudósítóeszköz. Éjjel írtuk tanár úrral a blogokat, sokszor a fáradtságtól pár percre bealudt, majd hirtelen felébredve jött a kérdés: "hol is tartottunk?".

Ausztria, 2015 - Koccintunk a Győzelemre

 

A deszkás kisbusz is szívemhez nőtt, hiszen a pódium deszkáira hajolva bezsúfolódva utaztunk több ezer kilométert, majd építettük fel és peckeltük ki ékekkel a fakockákra fektetett deszkákat, hogy minél kevésbé dülöngéljenek, amikor laponként 7-8 filis lány egyensúlyoz rajtuk. A kívülállók talán nem is sejtik, milyen hatalmas technikai váltás volt, amikor évekkel később a dunaalmási Vas János bácsi támogatásként fém keretekre épülő masszív pódiumrendszert ajándékozott a Filinek.

Nyári turné, 2014, Genfi tó


Amikor a Filiről beszélünk, természetesnek vesszük, hogy mindig minden gyerek pontosan, és megfelelő állapotban jelenik meg a próbákon és a fellépéseken, vagyis a háttérben minden rendben van. Ezt a tökéletes hátteret a kísérő tanárok és segítő szakemberek biztosítják, akik nélkül nem működne olajozottan a Fili gépezete. Elsősorban Szabó Enikőt, a tüneményes "Tanci nénit" említeném meg. A Fili számára Tanci néni a biztos tájékozódási pont, aki mindenkinek még a gondolatát is ismeri, mindenhol ott van, ahol szükség van rá, fáradhatatlanul, hatalmas lelkesedéssel, minden apró részletre figyelve biztosítja a teljes Fili működtetését. A hegedűsök betanításától kezdve a pályázatok eredményes koordinálásán keresztül a vendégek fogadásáig minden feladatot ellát, az ember azt gondolná, hogy ez lehetetlen, de ő mégis mindent (is) tökéletesen elvégez. Mindig határozott, nincs olyan kérdés, amire azonnal nem tudja a választ és még Tanár úr segítségére is van. Egyetlen egy esetre emlékezek, amikor Ausztriában, Andelsbuchban a koncert kezdésnél nem volt meg a tanár cipője, hiszen a már teli templomban gyorsan nekem kellett átadnom neki, én meg a papucsában jártam körbe fotózni.

A koncertturnékon fontos feladatuk van a kísérő tanároknak, hiszen ők felelnek a rájuk bízott 20-25 gyermekért, emellett az étkezést, a kirándulásokat, a szállásolást és a koncerteken a felügyeletet biztosítják. Az elmúlt másfél évtizedben a teljesség nélkül Opra Erika és Levente, Simó Ildikó, Frandes Emília, Lázár Ilonka, Mihály Noémi és András Izabella segítették a Gyermekfilharmóniát, minden tiszteletem az övék! A Fili technikai irányítója Tókos Attila, akit legtöbben Peceknek ismernek, hiszen a kezdetekben ő volt a szakértője a deszkás pódium kiegyensúlyozásának, rajta múlott, hogy soha nem omlott össze az építmény. Pecek fotósként, informatikusként, a fili.ro oldal kezelőjeként is segíti a Filit, az ő érdeme a Fili 40 tárhely torony létrehozása, amely az elmúlt négy évtized feldolgozott fotóit, videóit tartalmazza.

Tókos Attila - Pecek - átadja a Fili tárhelyet

 

A Fili életének egyik kulcsembere Katona Csaba, aki főszakácsként számos turné és egynapos esemény étkeztetését irányítja. Üres gyomorral a katonák sem tudtak harcolni, ez igaz a Filire is, a jó koncerthez szükség van a teli hasra is és Csaba mindig a hazai megszokott ízeknek megfelelő finomságokat készíti el minden gyerek és felnőtt örömére. Fia, Szabolcs pedig az elmúlt évek tábori fotósa, remek fotói nemcsak a koncertek, hanem az utazások, étkezések, kirándulások légkörét is visszaadják.

Katona Csaba főszakács a Fili 40 faültetésen osztja az ételt

 

A külsős segítők közül elsősorban Farkas Antal televíziós szerkesztő-operatőrt szeretném megemlíteni. Antinak nagy szerepe van abban, hogy a Fili televíziós ismertsége egyre nagyobb. Számos turnét filmezett végig, a Filiről készült filmek többsége az ő nevéhez fűződik. A Fili 40-et is végigdolgozta, minden eseményről teljes videót láthatunk szerkesztésében. Több profi fotós is segíti a Fili bemutatását, Danis János és Garamvölgyi György hosszú évek óta készíti a szebbnél szebb fotókat a koncertekről, egyéb eseményekről.

Farkas Antal operatőr munkában

 

A Fili anyaországi koncertkörútjait a helyi szervezők segítik, akik a gyerekek elszállásolását, a helyi étkezéseket, szabadidős programokat szervezik a gyerekek számára. Oldalakon keresztül lehetne felsorolni, hány településen járt már a Fili és hányan segítették a kiszállásokat, köszönet munkájukért!

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia alapítványa mellett párhuzamosan működik a budapesti székhelyű Gyerekfiliért Alapítvány, amely a Fili anyaországi koncertjeinek megszervezését, utaztatását, ellátását, a gyermekek taníttatását, hangszerekkel való ellátását támogatja. Emellett a fili.hu weboldalunkon keresztül a Filit kívülről láttatja, a médiában megjelenő róluk szóló jelentősebb cikkeket átveszi és saját tudósításokat is végez. Az elmúlt évtizedben minden turnéhoz sikerült támogatást biztosítani és több projektben, mint pl. a törpedaloskönyvek kiadásában segíteni. Az alapítvány elnöke Kállay Zsolt, a kuratórium további tagjai: Horváthné Nagy Dani Zsuzsanna, Kiss Melitta, Paulo Tamás, Simó József és Berlinger Gábor. Az alapítvány munkáját Virágh Szabolcs és Gyarmati Máté is segíti. Makhult Mihály, a kuratórium hetedik tagja a Fili 40 program előtt három nappal tragikus hirtelenséggel elhunyt, Isten nyugosztaljon Misi!

A Filiért Alapítvány tagjai átadják a fotóalbumot tanár úrnak

 

Írta: Berlinger Gábor

 
pornhub desi sexy ass javteg.net