Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa472
mod_vvisit_counterTegnap462
mod_vvisit_counterA héten3192
mod_vvisit_counterMúlt héten4544
mod_vvisit_counterA hónapban17910
mod_vvisit_counterMúlt hónapban21588
mod_vvisit_counterÖsszesen1977085

Jelenlegi olvasónk: 17
Mai nap: 2024. febr. 24.

postheadericon A jubileumi Őszi Hadjárat

A Szentegyházi Huszárbandérium idén immár tizedik alkalommal szervezte meg az Őszi Hadjáratot, amely a szabadságharc erdélyi toborzó körútját eleveníti fel.

 

A hadjáratok szervezésében a Gyermekfilharmónia Alapítvány is minden évben kiveszi a részét, a volt filis huszárlányok pedig kulcsemberek a népes vendégsereg segítésében.

 

A hadjáratok fénypontja a Fili és a huszárok közös koncertje, amely idén is hatalmas sikert aratott.

 

A kerek évfordulóra a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek a hagyományőrző csapatok, barátok, vendégek.

 

A hadjárat eseményein tiszteletét tett többek között Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul, Ókovács Szilveszter, Magyar Állami Operaház főigazgatója. Aki csak tehette, korhű egyenruhában vagy ünneplőben jelent meg, üde színfoltot jelentettek a székelyruhás kisgyerekek is, sokaknak ez a jubileumi hadjárat volt az első.

 

A hadjáratok programja hagyományosan szentmisével kezdődött, majd az aradi vértanúkra emlékeztünk.

 

A koszorúzás után az elmúlt kilenc hadjárat eseményeiről nyílt fotótárlat, amely összeállítását Danis János és Tóth Péter gödöllői fotósok végezték. A tárlatot Virágh Szabolcs, a huszárok régi jó barátja nyitotta meg, méltatva a szentegyházi huszárok érdemeit a hagyományőrzés, közösségépítés terén. A fotókiállítás megnyitója után mindenki igyekezett a művelődési ház nagytermében időben helyet foglalni, mert a bennfentesek jól tudták: a Fili és a huszárok hangversenye mindig zsúfolt terem előtt csendül fel.

 

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia sok új kis filissel állt fel, öröm volt látni a még ismeretlen csillogó arcokat, épül a jövő nemzedéke a Filiben! A hangverseny hagyományosan a Fili repertoárjával indult, majd felcsendült a "Gyertek székely fiúk", melyre bevonultak a huszárok és felálltak a legfelső sorba. A közös koncert legizgalmasabb részletei, amikor a gyermekek és a huszárok kánonban énekelik a huszárdalokat. A hangverseny szünetében Opra Erika emlékezett meg az aradi vértanúkról, majd sor került a Székely koszorú kitüntetés átadására, amelyet Ugron András adott át a székely hagyományőrzésért legtöbbet tevő vitézek számára. A "Föl föl vitézek" zászlólengetős záródala után a teltházas terem együtt énekelte el himnuszainkat, sokak szemében megcsillant a könnycsepp a megható pillanatokban.

 

A péntek estét nótázás zárta, de éjfél körül már takarodót fújtak - másnap harczba indul a sereg! Persze a laktanya mellett felállított sátorban még órákig nagy katonaélet volt....

 

Szombat reggel felpezsdült a város, minden irányból érkeztek lovon a huszárok, a szekerek a templom mellett sorakoztak, a hadinép pedig készült: kereste szekerét és az ellátmányt igazgatta: hosszú útra térünk. A közel száz szentegyházi, kápolnási, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, homoródmenti, csíki, BAZ-megyei, pécsi, hódmezővásárhelyi huszár után az "elmaradhatatlan" ágyút húzta két ló, majd a gyalogság következett a szekereken: budakeszi és zalai honvédek, dunaalmási vadászok, székely határőrök, akik a falvakba beérve szekérről szálltak és dobszóra vonultak be a központba. A katonaság után a zenészek, néptáncosok, filisek mind-mind székelyruhában következtek, majd a vendégek, barátok, nagyfalusiak szekerei vonultak végeláthatatlan sorban.

 

A had rövidesen megérkezett Szentegyháza új központjához, Sándor Péter vicekapitány engedélyt kért a toborzásra a polgármestertől, majd a vonalban felsorakozott huszárok előtt Csikány Tamás hadtörténész mesélt a szabadságharc toborzóinak történetéről. Idén a hagyományoktól eltérően a budakeszi és zalai honvédek erre az alkalomra betanult toborzótáncukkal kezdődött a toborzás, majd a Hüpörcsös Néptáncegyüttes fergeteges táncosai folytatták a táncot, a toborzás össztánccal végződött. Forogtak a szoknyák rendületlenül, de felharsant a huszárkürt: indulás tovább!

 

 

(videó: Farkas Antal)

 

A Nárcisz-rét irányában mászták meg a dombokat a szekerek, majd a fennsíkon a huszárok rohamra indultak: a vágtázás a hadjáratok egyik legszebb jelenete. Az út Kápolnásfaluba vezetett, ahol megismétlődtek a toborzás jelenetei, itt is hatalmas össztánc, igazi ünnep kerekedett. Haáz tanár úr vezényletével olyan fergeteges dallamok szóltak, hogy abba sem akarta hagyni senki a táncot.

 

Az út a Kápolnás melletti szurdokba, a Homoród-lokába vezetett, ahol már ínycsiklandó illatokkal várta a hatalmas üst a népes sereget. A fuszulykagulyás csodás volt, a jóllakott, leharcolt hadinép elnyújtózott az árnyékban, a nap ugyanis még ekkor is erősen sütött, mintha a jubileumra ezzel üzent volna a Jóisten a szentegyházi huszároknak: csak így tovább!

 

Vesztergám Miklós a szurdok tetején egy sziklára kiállva tárogatón játszott, a gyönyörű dallamok messzire szálltak. Mellette a sziklán lóháton Sándor Cecília huszárlány ejtette ámulatba a sereget.

 

A hazafelé út is csodálatos volt, a lemenő nap sugara még estefelé is kellemesen melegített.A "harcz" véget ért, a huszárok, honvédek, vendégek, barátok idén is nyertek, örök emlék marad ez a csodás nap. Viszont nincs háború veszteség nélkül! Egy nagyobb szikladarab erősebbnek találhatott Haáz tanár úr hegedűjénél, így sajnos komolyabb veszteséggel ért véget a "Fili hadosztály" bevetése.

 

 

A vacsora után Mihály József huszárkapitány átadta a hagyományőrző katonáknak az emlékérmeket, melyet mindenki büszkén tűzte ki mellére. A hagyományos huszárbál hajnalig tartott a művelődési ház nagytermében.

 

Vasárnap délelőtt a honvédeink Nyergestetőn emlékeztek, koszorúztak, majd siettünk a Szelterszbe: már tartott a hagyományos családi nap: főzőverseny, a színpadon néptáncosok, zenészek, össznépi mulatság.

 

Este hosszantartó énekóra vette kezdetét, a hangulat kezdett tompulni, másnap reggel indulni kell vissza, gyorsan eltelt e három nap.

 

A határnál honvágyérzet fogott el - visszafelé - de messze van is még jövőre a 11. hadjárat...


Berlinger Gábor

 

 

 

KÉPTÁRAK

Tóth Péter (Gödöllő) fotói:

1. nap: 2015 október 2. 2. nap: 2015 október 3.
3. nap: 2015 október 4.

 

Garamvölgyi György fotói:

 1. nap: 2015 október  2. 2. nap: 2015 október  3. 3. nap: 2015 október  4.
 
pornhub desi sexy ass javteg.net