Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa187
mod_vvisit_counterTegnap637
mod_vvisit_counterA héten1876
mod_vvisit_counterMúlt héten4118
mod_vvisit_counterA hónapban11107
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20518
mod_vvisit_counterÖsszesen2012510

Jelenlegi olvasónk: 14
Mai nap: 2024. ápr. 18.

postheadericon A Szentegyházi Gyermekfilharmónia lépett fel Gyönkön

Budapestről, Szekszárdról és más településekről is érkeztek vendégek Gyönkre kedden, hogy meghallgassák a Szentegyházi Gyermekfilharmónia nagyívű hangversenyét.

Az erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet Gyönkön, az evangélikus templomban tegnap. A száznegyven székely gyermekből álló kórus és zenekar a Német Nemzetiségi Egyesület meghívására érkezett a településre. Először 2010-ben, majd 2012-ben nyáron adtak koncertet.

" Mi már hazajövünk Gyönkre, bámuljuk és csodáljuk, hogy milyen szépen fejlődik. Magyarország amúgy is nagy élmény nekünk, örökös meglepetéseket tartogat. Az advent időszaka ráadásul a legfennköltebb ünnepkör a keresztények számára " - mondta lapunknak Haáz Sándor karnagy.

A műsoruk első részében népdalfeldolgozások hangzottak el, aztán hagyományos magyar karácsonyi énekek, végül más népek karácsonyi repertoárjából adtak ízelítőt. Két német dal is felcsendült, a koncert ezen részén a gyerekek gyertyákkal, csillagszórókkal a kezükben énekeltek.

Kádár Zoltán Gyula, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kabinetfőnöke köszöntötte a templomban a megjelenteket, és tolmácsolta Potápi Árpád János államtitkár szavait, aki azért nem tudott jelen lenni az eseményen, mert éppen a Parlament rendkívüli ülésén vett részt.

"Két olyan közösségnek a találkozása ez a mai nap, amelyeknek kijutott történelmünk során a megpróbáltatásokból, az üldöztetésből. A magyarországi németeknek és a székelyeknek is számtalanszor kellett megtapasztalniuk, hogy mit jelent nemzeti hovatartozásukért kiállni, azért áldozatokat vállalni. Ez a mai különleges alkalom azért jöhetett létre, mert mindezek ellenére mégis kitartottak nemzetük, mégis kitartottak hazájuk mellett" - hangzott el, ahogy az is, hogy az egyéni és közösségi teljesítmények, a távolságokat legyőző emberi kapcsoltok tehetik a Kárpát-medencét újra mindannyiunk közös hazájává.

Az eseményen Kollár Zsolt lelkész is beszédet mondott, valamint jelen volt Szaka Gyula, Gyönk polgármestere és felesége is.

" Nem csak a német nemzetiségi, a vegyes házasságok miatt is igyekszünk mind a felvidéki, mind a székely hagyományokat ápolni. Nagyon örülünk, hogy a Szentegyházi Gyermekfilharmónia elfogadta a meghívásunkat " - mondta lapunknak Kemler Imréné, a Német Nemzetiségi Egyesület vezetője.

A koncert végén, este nyolc órától állófogadás vette kezdetét a gimnázium kultúrtermében, amelyre valamennyi vendéget szeretettel vártak.


Fellépőruhák és nyakkendők

A kórus szentegyházas népviseletben lépett fel, a lányok a hajukban piros szalagot viseltek. Fehér, hímzett, csipkés köténykéjük mintája aszerint változott, hogy melyik faluból érkeztek. A negyven tagú zenekar tagjai fekete-fehérben, nyakukban református, evangélikus nyakkendővel léptek a színpadra. A koncert előtt a gyermekek nagy részét helyi családoknál helyezték el, de a környező településeken is voltak befogadó családok. A kórus 9?19 éves tagokból áll, a zenekarral, a kísérő felnőttekkel, sofőrökkel együtt körülbelül százötvenen érkeztek Gyönkre. A Szentegyházi Gyermekfilharmóniának a Tolna megyei település a turnéjuk ötödik állomása. Ezután Délvidékre mennek. Fellépéseik helyszínei Egerág, Temerin, Kikinda és Doroszló templomai.

 

Brunner Mónika

Forrás: TEOL - a Tolna megyei hírportál

TEOL Képgaléria

 
pornhub desi sexy ass javteg.net