Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa320
mod_vvisit_counterTegnap732
mod_vvisit_counterA héten4545
mod_vvisit_counterMúlt héten4084
mod_vvisit_counterA hónapban6612
mod_vvisit_counterMúlt hónapban19633
mod_vvisit_counterÖsszesen1919763

Jelenlegi olvasónk: 13
Mai nap: 2023. dec. 08.

postheadericon Haáz Sándor tanár úr

Pár sor Haáz Sándor tanár úrról


Nemrég került a kezembe két olyan könyvecske - az elsőt 1990-ben, a másodikat 2000-ben nyomtatták -, amelyben pedagógusok, szülők, tanulók írnak arról, milyennek képzelik el a jövő iskoláját.

 

Meglepett, hogy a könyvben szereplő tanulók mindenike ezt a jövőbeni iskolát egy magaslaton képzeli el, egy nagy park közepén. "Ott van - írja egyikük - a domb tetején, a dombon lévő óriási park közepén. Ott van a szökőkút is, ami körbeveszi az iskolát. Egészen az iskola tetejének magasságáig lövelli fel a vizet, és amikor süt a Nap, az épület szivárványban fürdik. Még zöldellnek a fák, a bokrok. Gyönyörű."


Ha majd ötven év múlva egy ilyen iskola épül Szentegyházán, azt biztosan Haáz Sándorról nevezik el. Csak így egyszerűen: "Haáz Sándor Iskola". Az ő neve kitörölhetetlenül bevésődött e havasalji székely városka történelmébe.

 

"Pedig nem volt ő sem miniszter, sem országos képviselő, de még polgármestere sem e városnak - mondja majd méltató beszédében, az avatóünnepség napján az akkori igazgató - Csupán egy tanár volt. Egy olyan tanár, akinek nagyon szép élete volt, mert ugyanaz volt a hivatása, mint a szenvedélye."


Sokféle ember van, de a legtöbbje pénzkeresési hajszában éli le az életét. Van három olyan hivatás, ahol a munkahelyi feladatok ellátásához még egy dolog kell: az átélés képessége. Egy színész, egy pap és egy tanár ha nem átéléssel, szenvedéllyel "szerepel" nap mint nap nézőközönsége, hallgatói vagy tanítványai előtt, akkor egy idő után lelketlen "munkagéppé" válik, aki "hivatalból" végzi munkáját, fizetéstől-fizetésig, hétfőtől szombatig, élete első munkanapjától a nyugdíj első napjáig.

 

Haáz Sándor tanár úr még a szenvedélyes tanárnál is több. Ő olyan "többlettel" toldotta meg munkahelyi feladatkörét, amelyért nem jár fizetés. Akárcsak Bolyai János, "a semmiből egy új világot teremtett" Szentegyházán. Létrehozta a zenélő-éneklő várost, és immár 25 éve annak, hogy egy 150 tagú Gyermekfilharmónia Együttes működik ott, ahol még zeneiskola sincs, és énekli legszebb dalainkat, kuruc- és negyvennyolcas indulóinkat. Nem áll tőle messze a "nehéz" zene sem, és ma már otthonosan hangzanak Szentegyházán Vivaldi, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Csajkovszkij, Ravel, Liszt, Bartók és Kodály művei is. Repertoárjukból nem hiányzik a román, angol, német, francia, sőt a török zene sem.

 

Nem ismerek a megyében, de talán az országban sem olyan zeneiskolával nem rendelkező települést, lett légyen az kis-, nagyváros vagy falusi iskola, ahol hasonló Filharmónia működne. Olyanról sem tudok, hogy az évente sorra kerülő Filharmónia hetén, ahol különböző helyekről meghívott vendégzenekarok is fellépnek, mindig telt ház előtt szerepeljenek a zenekarok. Ott bizony ilyenkor még egy tűt sem lehetne leejteni, olyan sokan vannak.

 

Már 25 éve annak, hogy Haáz Sándor kerékpárral, autóbusszal, alkalmival, újabban pedig saját autójával naponta megteszi a Székelyudvarhely (lakhelye) - Szentegyháza közötti 26 kilométeres útszakaszt. Ez naponta 52 km, hetente 312, havonta 1248, évente (10 hónapot számítva egy évre) 12.480 km, 24 év alatt 312.000 kilométeres út. Még kimondani is sok. Eddig hét és félszer körbejárhatta volna az egyenlítőt.

 

Taníthatott volna ő nagyobb, rangosabb és jelesebb iskolákban is. Székelyudvarhelyen bármelyik iskola tárt karokkal fogadná ma is.

 

Ő már nem tud megválni nagy művétől, az éneklő-zenélő kisváros lakóitól, akik immár mindnyájan az ő tanítványai. Összenőtt velük, nélkülük talán értelmetlenné válna további élete. Szétválaszthatatlanul összetartoznak.

 

"Ha a gyermek szívének száz kapuja volna, mint Théba városának - tartja az ókori bölcselet - akkor mind a száz kaput ki kellene nyitani, hogy a gyermekkor virágos mezejéről minél több örömet vihessen a felnőtt kor rögös útjaira."


Ezeket a kapukat nyitogatja, immár huszonötödik éve Haáz Sándor tanár úr Szentegyházán, és engedi be rajta az öröm ódáit.

 

Ilyen ember ő. Még csak nem is iskolaigazgató. "Csak" egyszerű, lelkes, cselekvő tanár.

 

Csíkszereda, 2003. március 1

Beder Tibor író, magyarságkutató (Csíkszereda)

 

postheadericon Haáz Tanár úr Bonis Bona díjas

Kivalo tehetseggondozo pedagogusoknak adtak at a Bonis Bona dijakat 2014. marcius 25-en a Duna Palotaban. Haaz Sandor Tanar ur tobb evtizeden at tarto, peldaerteku tehetseggondozo munkaja elismeresekent eletmudijat vehetett at Balog Zoltantol, az emberi eroforrasok miniszteretol.

Bővebben...

 

postheadericon Beszélgetés Haáz Sándor székelyudvarhelyi karnaggyal, zenetanárral

1955. december 24-en szuletett Szekelyudvarhelyen. A marosvasarhelyi Muveszeti Gimnazium zene szakos diakjakent hegedut es bracsat tanult, 1974-ben erettsegizett. Felsofoku tanulmanyait a marosvasarhelyi tanarkepzo foiskola zene szakan kezdte. 1978-ban kerult zenetanarkent Szentegyhazara, kozben levelezoi tagozaton elvegezte a kolozsvari konzervatorium zenepedagogiai szakat. 1982-ben lepett fel elso izben egyutt az iskola zenekara es enekkara, es az igy letrejott egyuttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmonia nevet, amelynek tevekenysege a mai napig tart. Haaz Sandort munkassagaert az evek soran szamos kituntetesben reszesitettek: 1993-ban megkapta a Magyarok Vilagszovetsege dijat, 1998-ban a Szechenyi Tarsasag dijat, 2003-ban a Magyar Orokseg dijat, 2005 ota a Magyar Muveszeti Akademia tagja, 2006-ban Bartok Bela, 2010 marciusaban A Tehetsegek Szolgalataert emlekdijban reszesult, iden marciusban Kolozsvaron a Mentor-dijat, szeptemberben Csikszeredaban pedig a Magyar Koztarsasagi Erdemrend tisztikeresztjet vette at.

Bővebben...

 

postheadericon Kolozsvári Magyar Napok: Riport Haáz Sándorral

A Kolozsvari Magyar Napok hivatalosan nyito esemenyere a Kolozsvari Magyar Operahaz termeben kerult sor, melyen a meghivott a Szentegyhazi Gyermekfilharmonia lepett fel.

Bővebben...

 

postheadericon Haáz Tanár Úr a Magyar Kultúra Lovagja

A Falvak Kulturajaert Alapitvany kuratoriuma Haaz Sandor Tanar Urnak, a Szentegyhazi Gyermekfilharmonia vezetojenek a Magyar Kultura Lovagja elismero cimet adomanyozta a magyar kultura hataron tuli apolasaert.

Bővebben...

 

postheadericon Haáz Sándor állami kitüntetést kapott

A magyar identitastudat megorzeseert es erositeseert, illetve a magyarsagert tett munkajuk elismeresekent reszesult magyar allami kituntetesben tobb muvesz, pedagogus vagy lelkesz tegnap este a Magyar Koztarsasag Csikszeredai Fokonzulatusan. Haaz Sandor tanar harom evtizedes, kiemelkedo zenepedagogiai, kozossegszervezo es -epito tevekenysegeert, a nepi szellemi es targyi kultura, valamint az egyetemes es nepi zenei kultura nepszerusiteseert, hagyomanyaink megorzese erdekeben kifejtett szolgalataiert erdemelt magas rangu allami kituntetest.

Bővebben...

 
pornhub desi sexy ass javteg.net