Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa97
mod_vvisit_counterTegnap287
mod_vvisit_counterA héten3238
mod_vvisit_counterMúlt héten5649
mod_vvisit_counterA hónapban14577
mod_vvisit_counterMúlt hónapban18962
mod_vvisit_counterÖsszesen1870012

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2023. szept. 24.

postheadericon Kanadában mindenhol állva ünneplik a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát

Több mint egy hete indult útnak a Szentegyházi Gyermekfilharmónia a kanadai magyarok meghívására, velük ünnepelni Kanada függetlenné válásának 150. évfordulóját. Azóta átrepülték az Atlanti-óceánt, nyolcsávos városi utakon buszoztak nagy távolságokra, zsiráfok és oroszlánok között "szafariztak", átlestek az Amerikai Egyesült Államokba, és rengeteg barátot szereztek.

A tíznapos kanadai turné minden eddigi állomásán nagy sikert aratott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia - Fotó: Tókos Attila / Fili.hu


Mielőtt június 24-én, hétfőn a torontói repülőtéren elhagyták volna a gépet, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai a légiutas-kísérők kérésére elénekeltek néhány angol és francia dalt - ez volt az első kanadai "fellépésük". A fogadásukra érkezett kanadai magyarok zászlókkal üdvözölték a Filit, majd a helyi magyar házba vitték őket, ahol Szabó Stefánia, Magyarország torontói főkonzuljának köszöntője után otthonias vacsora várt rájuk, kanadai zászlócskákkal díszített süteménnyel koronázva. A hosszú út fáradalmait a York Egyetem labirintusszerű bentlakásában, egyágyas szobák kényelmében pihenhették ki - számolt be lapunknak az első napról Magyari Tekla, a turné tudósítója.

 

Másnap többórás buszozás után -néhol nyolcsávos városi utakon, sosem látott autócsodák között suhanva - érkeztek meg Ottawába. Kanada az elfogadás, a nemzeti és kulturális sokszínűség hazája, ékes példái ennek a buszsofőrök is: három sofőrünkből egy japán, egy albán, és egy jamaicai - szól a beszámoló. Fővárosi szabadtéri koncertjük alig hárompercesre sikeredett a hatalmas eső miatt, ellenben a Notre Dame-katedrálisban adott hangversenyük elnyerte a közönség tetszését. A helybéliek és a turisták a Filivel közösen énekelték a francia és angol dalokat, a magyarok pedig könnyes szemmel hallgatták a himnuszokat. Ezúttal hét kanadai fiú és lány is csatlakozott a kórushoz. A helyi magyar házban elfogyasztott vacsora után egy kollégium egy-két ágyas, rendezett szobáiban tértek nyugovóra. Hétfő reggel megkóstolták a híres juharszirupos palacsintát, majd városnéző körútra indultak.

 

Szinte minden nagyobb téren énekeltek, ahol megfordultak, a parlament előtt is. Mindenki kérdi, honnan jöttünk, mosolyogva, tátott szájjal ámulnak és bámulnak, amikor elmondjuk, hogy miért jöttünk és honnan - szól a tudósítás. Útjuk során elcsíptek egy skót dudás őrségváltást is, látták Észak-Amerika legrégebbi csatornarendszerét, és megkóstolták a kanadai "kürtőskalácsot", a hódfarkat, melynek íze a szilvás gombócéra emlékeztet. Az esti hangverseny után, amelyen a román nagykövet is részt vett, felállva tapsolt a Centrepoint Színház közönsége, és még Haáz Sándor, a zenekar vezetője is 9,10-essel osztályozta teljesítményüket. A fellépés után a kanadai magyar követség várszerű épületének alagsorában vacsoráztak, ahova Ódor Bálint nagykövet vitte el őket. Ottawa után a következő állomás a hét órányi távolságra fekvő Cambridge volt: ekkorra már voltak, akik mondataikba angol szavakat kevertek, például úgy, hogy Jaj, de nice!

 

Telt ház a kitcheneri templomban adott hangversenyen - Fotó: Tókos Attila / Fili.hu


A hosszú buszozások lehetőséget adtak a gyakorlásra is. Este állva tapsolt a közönség a zsúfolásig telt kitcheneri templomban. Itt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, illetve a helyi kormányzó köszöntötte a Filit, ugyanakkor felolvasták Justin Trudeau miniszterelnök üdvözlő levelét. A kanadaiak mindent jégbe hűtenek, ami próbára teszi a filisek hangját. Néha eltévednek az ismeretlen városokban, vagy dugó miatt épphogy elérnek a koncertekre, de alapjában jól bírják - számolt be lapunknak Magyari Tekla.

Elefántfürdetés a Lion szafariparkban - Fotó: Tókos Attila / Fili.hu

 

Csütörtök lazulós nap volt, tele nem mindennapi élménnyel a városhoz közeli szafariparkban, ahol éppen az elefántfürdetésre csöppentek be, majd buszon utazgattak a szemtelen páviánok, amerikai bölények, oroszlánok, zsiráfok és zebrák között. Bár a parkban vendéglátóik hot doggal kedveskedtek nekik, egyre gyakrabban jut eszükbe az otthoni borvíz, a lédús paradicsom, a hagyma, a szalonna, a kolbász. Settenkedik körülöttük a honvágy. Néhány órás buszozás után a turné legdélebbi pontjára, Windsorba értek, ahol a helyi magyar házban kapott kiadós vacsora után átlestek az Amerikai Egyesült Államokba, hogy a Detroit folyó túlpartján az azonos nevű nagyváros esti fényeit láthassák. Lenyűgöző volt a gazdagon kivilágított toronyházak látványa, de mint megtudtuk, ez csak díszlet. Detroit, az amerikai autógyártás egykori fellegvára ma már szellemváros, lakosainak többsége elköltözött, mert megszűntek a munkahelyek. De mint első benyomás Amerikáról, messziről gyönyörű - summázza Tekla.

 

Háttérben az Amerikai Egyesült Államok. Detroit szellemváros nappali fényben - Fotó: Tókos Attila / Fili.hu

 

Másnap reggeli helyett a Johnson Hotelben kongó üresség fogadta őket. Szerencsére előkerült az előző estéről megmentett kolbász, csirkecomb, kifli. A magyar házban ebédre kapott raguleves azonban kárpótolta őket, fejenként háromszor is repetáztak. Délután a Capitol Theaterben koncerteztek, a polgármester és az állva ünneplő közönség előtt. A Fais Do-do altatódal a műsor legsikeresebb darabja lett. Aznap este, útban az Ontario állambeli London felé azok a gyerekek, akik helyieknél voltak elszállásolva, áradozva meséltek vendéglátóikról. Legtöbben medencézésről, éjszakai tévézésről, szalonnasütésről számoltak be, és mindannyian ajándékokkal tértek vissza a csapathoz. A turné még nem ért véget.

 

Forrás: Székelyhon.ro

 
pornhub desi sexy ass javteg.net